autostrazi europa

Taxele de autostrazi in Europa

Pentru a traversa tarile Europene pe autostrada fiecare sofer va plati o taxa la punctele de trecere vamale sau la podurile pentru intrarea pe autostrada.
In fiecare tara preturile difera in functie de tonajul masinii, de zona in care va aflati sau de numarul de kilometri pe care ii parcurgeti.

Taxe strazi si autostrazi in Italia:
In italia pentru fiecare 100 km parcursi pe autostrazi va trebui sa platiti intre 6 si 10Euro. In momentul in care intrati pe autostrada veti primi un bilet pe care sunt trecute informatiile despre punctul de intrare pe autostrada. La iesirea de pe autostrada veti da acest bilet si vi se va calcula taxa in functie de cati kilometri ati parcurs pe autostrada. Daca veti pierde biletul veti plati cea mai mare taxa posibila, vi se va calcula taxa de la cel mai indepartat punct de intrare.

Biletul se introduce intr-un cititor sau chiar se prezinta unui operator. Puteti plati cu numerar, card sau viva card (se gasesc in punctele comerciale).

Taxe strazi si autostrazi in Slovenia:
In Slovenia se foloseste sistemul de taxare de tip “deschis”, adica, veti plati aceeasi taxa indiferent de cati kilometri ati parcurs pe autostrada. Pentru autovehicole, taxele sunt urmatoarele: o saptamana – 15Euro, o luna – 30Euro, 1 an – 95Euro.

Vigneta se va lipi in parbriz (este obligatoriu) si se poate cumpara din statiile postale sau din benzinarii. De asemenea, daca nu aveti vigneta veti plati o amenda intre 300 si 800 Euro.

Taxe strazi si autostrazi in Ungaria:
In Ungaria sistemul de taxare este ca si in Slovenia (indiferent de cati km parcurgeti platiti aceeasi taxa). Taxele in Ungaria sunt urmatoarele:
- pentru 4 zile veti plati 5,5 Euro,
- pentru 10 zile veti plati 9 Euro.
- pentru o luna veti plati 15 Euro.
- pentru un an – 135 Euro.

Amenda pe care o puteti lua in cazul in care circulati pe teritoriul Ungariei fara vigneta se situeaza intre 50 si 200 Euro.

Taxe strazi si autostrazi in Austria:
Sistem de taxare “deschis”, taxat cu urmatorul pret:
10 zile – 7,9 Euro
2 luni – 22,9 Euro
1 an – 76,2 Euro

Taxe strazi si autostrazi in Croatia:
In Croatia se gaseste sistemul de tip “inchis”, se va plati taxa la iesirea de pe autostrada in functie de cati kilometri ati parcurs.

Pentru fiecare 100 de kilometri parcursi pe teritoriul Croatiei veti plati intre 6 si 9 Euro.

Taxe strazi si autostrazi in Elvetia:
Sistem de taxare de tip “deschis”, se va plati o taxa anuala nefiind posibila platirea unei taxe pe o perioada mai mica.

Taxa anuala este de 33 Euro.

Taxe strazi si autostrazi in Bulgaria:
Sistem de taxare “deschis”, se vor plati urmatoarele taxe:
- pentru o saptamana veti plati 5 Euro (10 leva)
- pentru o luna veti plati 13 Euro (25 leva)
- pentru un an veti plati 35 Euro (67 leva).

In tari precum: Belgia, Olanda sau Germania nu se percep taxe de autostrazi. In Germania daca circulati in zona marilor orase (centrul acestora) veti plati o taxa de mediu (~ 5 Euro pe luna).

2 thoughts on “Taxele de autostrazi in Europa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>